Nieuws

Maak er een succesvol jaar van!

Bent u toe aan een relatie?
Gunt u zichzelf geluk?
Gunt u het een ander met ú gelukkig te worden?
Vraag persoonlijk advies!
Voor meer informatie: mail naar mail@relatiebureaus.info of naar s.wierda@home.nl

Grote stijging aantal slachtoffers datingfraude (1)

Bij de Fraudehelpdesk zijn in 2013 in totaal 375 meldingen binnengekomen over datingfraude via internet. Een jaar eerder waren dat er nog 107. Volgens de Fraudehelpdesk zijn er mogelijk nog veel meer mensen opgelicht door hun 'nieuwe partner', maar houden ze uit schaamte hun mond. Slachtoffers zijn vaak mensen die hun partner hebben verloren of net zijn gescheiden. Ook ouderen zijn kwetsbaar, omdat zij niet veel weten van internet. Vrouwen boven de 50 jaar zijn het vaakst slachtoffer van amoureuze oplichters. Eén van de vier slachtoffers is een man; opvallend is dat zij meer geld kwijt raakten dan vrouwen. Eén van hen zegt zelfs voor 1,5 miljoen euro te zijn opgelicht. Het gemiddelde bedrag is 70.000 à 80.000 euro. Een nieuwe trend is oplichting via social media als Facebook en LinkedIn. Facebook is voor de oplichters een ideaal middel: ze kunnen daar namelijk precies uitzoeken hoe het leven van hun slachtoffer eruit ziet en er zo op inspelen. Ook zijn Facebookgebruikers minder alert op bedriegers, omdat ze via het sociale netwerk niet op zoek zijn naar een relatie. Mensen die gebruikmaken van datingsites zijn meer op hun hoede. Van alle profielen op Facebook wereldwijd is 9% nep.

Datingfraude in Nederland maakt vele tienduizenden slachtoffers (2)

Volgend de Fraudehelpdesk zijn de afgelopen jaren vele tienduizenden alleenstaanden het slachtoffer zijn geworden van datingfraude. Alleen al in de periode 1 maart 2011 tot 1 maart 2012 zeker 40.000 alleenstaanden, met een totaal schadebedrag van 90 miljoen euro. De werkwijze is vrijwel steeds dezelfde. Via e-mail, sms en telefoon wordt eerst een band met een potentieel slachtoffer opgebouwd. Vervolgens vraagt de oplichter zijn datingpartner met een smoes een relatief klein bedrag over te maken. Dit gaat steeds verder. Weinig slachtoffers doen aangifte bij de politie. Op de website van de Fraudehelpdesk(www.fraudehelpdesk.nl) staan voorbeelden van datingfraude in 2012: - Charmante militair blijkt bedrieger eerste klas (over een vrouw uit Den Haag die ruim 30.000 euro armer werd; geld dat ze voor een deel had geleend) - Datingfraude: 31 betalingen in vier maanden tijd (een Nederlandse man maakte in 31 transacties totaal 23.860 euro over) - Datingfraude (over een man uit Haarlem die 85.000 euro kwijt is geraakt).

Onbeschoft gedrag op datingsites

Wie gebruik maakt van datingsites zal te maken kunnen krijgen met onbeschoft gedrag. Etiquette-expert Beatrijs Ritsema schrijft in Trouw (29 maart 2014): 'In de internetdatingwereld gaat het er vaak onbeleefd, onverschillig en harteloos aan toe'. En: 'Wie zich op het terrein van internetdating begeeft, zal zich van tevoren moeten harnassen alsof er een mijnenveld wordt betreden en zich moeten inpakken, alsof hij de poolcirkel binnen gaat. Hoe meer grofheid u verwacht, hoe minder mentale knauwen u zult oplopen'.

Ruim 7.000 euro per jaar...

Wat kost het 'veroveren' van een partner? Brits onderzoek biedt uitkomst. Een man geeft gemiddeld ruim 7.000 euro per jaar uit om een vrouw aan zich te binden: vakanties, dinertjes, cadeautjes, horeca-uitgaven en romantische avonden. Als het tot een huwelijk komt, duurt dat gemiddeld 3 jaar en 10 maanden. Totale kosten tot dan toe voor de man: zo'n 27.500 euro. Dit wetend is inschrijving bij een relatiebureau zo duur nog niet...

Website met voorlichting over buitenlandse vrouwen

Veel Nederlandse mannen hebben negatieve ervaringen met relatiebureaus die bemiddelen tussen Nederlandse mannen en buitenlandse vrouwen. Vrouwen uit meestal exotische landen als Indonesie, Thailand, Brazilie, maar ook uit Oost-Europese landen. Sinds kort is er een website die voorlichting geeft aan Nederlandse mannen. De website is opgezet door ervaringsdeskundigen: www.voorlichtingbuitenlandsevrouw.nl 
Per e-mail: info@voorlichtingbuitenlandsevrouw.nl en meldpunt@voorlichtingbuitenlandsevrouw.nl

Relatiebureaus beoordeeld

Vaak wordt de vraag gesteld: wat zijn goede bureaus en wat zijn slechte bureaus? Op drie onafhankelijke websites zijn beoordelingen te lezen over relatiebureaus. Op www.datingwebsites.nl staan vooral negatieve ervaringen vermeld met bureaus. Tik in de naam van een bureau, vervolgens: zoek. Zie ook www.gezondheidsplein.nl (tik in: relatiebemiddeling) en www.trosradar.nl

Consumentenautoriteit onderzoekt datingsites

In 2010 heeft de Consumentenautoriteit (ConsuWijzer) een onderzoek aangekondigd naar de kwaliteit van Nederlandse datingsites. Want datingsites (zoals Parship, Relatieplanet en Lexa) zouden vaak niet die kwaliteit kunnen leveren die van hen mag worden verwacht. Zo zouden vele clienten bewust de waarheid verdraaien over de eigen persoonsgegevens. Hierover is veel te lezen op www.datingwebsites.nl De afgelopen jaren is vaak sprake van ernstige kritiek op de kwaliteit van datingsites, zowel in Nederland als in het buitenland. 'Datingsites verkopen gebakken lucht' staat boven een weblog-artikel van de Vlaamse journaliste Marleen Finoulst. In dit artikel gaat ze uitgebreid in op het sjoemelen met ledenaantallen door Parship in België. Uit diverse publicaties blijkt bovendien dat singles op datingsites nogal eens de waarheid geweld aandoen als het gaan om een beschrijving van zichzelf. Vooral met de leeftijd en de burgerlijke status wordt menigmaal vrijmoedig omgegaan. Dit gebrek aan kwaliteit op vele datingsites is mede een reden dat singles gebruik blijven maken van de diensten van een relatiebureau.

Verlang duidelijkheid over de tarieven! En: betaal niet meteen!

Jezelf goed informeren is van het grootste belang bij de keuze voor een relatiebureau. Dit kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Dit betekent ook: goed op de hoogte zijn van de rechten als (toekomstige) client. Een relatiebureau dient de toekomstige client zo goed mogelijk te informeren. Dit geldt met name ook m.b.t. de tarieven. Een bureau dat vooraf of in een zeer vroeg stadium geen duidelijkheid wenst te verschaffen over te tariefstructuur dient te worden gewantrouwd. Bovendien: betaal niet contant bij de ondertekening van het contract. Het onderwerp 'tarieven/contract' was enkele jaren geleden een belangrijk onderdeel van een uitzending van TROS Radar. De klachten gingen met name over gebrek aan openheid over de tarieven: als dan uiteindelijk duidelijk is wat het bedrag is, dan kan het contract worden getekend en dient te worden betaald (contant of gepind) Een dergelijke handelwijze dient ten sterkste te worden afgeraden: betaal niet meteen contant bij tekening van bet contract. Betaling dient plaats te vinden hetzij binnen 14 dagen nadat de factuur is ontvangen (het volledige bedrag) hetzij in termijnen. Want: binnen een week heeft zowel client als bureau het recht het contract ongedaan te maken (de overeenkomst te ontbinden.

Wilt u meer weten over dating en relatiebemiddeling? Kijk dan op de pagina Persoonlijk Advies.